1 maj Röd Front

Utanför Gallerian lyssnade ett femtiotal till Elin Sejderuna som pratade kring att jorden måste räddas. Lucas Gonzales pratade om Syrien och Palestina. Ulf Johansson talade om att samförståndet med finansfurstarna måste brytas för att rädda folkhemmet.
På efterföljande fest framträdde gruppen Stenbrottet med musik och Bengt Nilsson med egna och andras tänkvärda dikter.

2018-05-03

Här följer Elin Sejderunas tal och efter det Ulf Johanssons tal.
Elin Sejderuna

Visst är det skönt att våren äntligen verkar ha kommit?
Man kryper sakta ur sitt ide och ser fram emot syrenernas ljuvliga doft, trädens smaragdgröna skugga och blommornas underbara prakt.

Koltrasten sjunger, duvorna kuttrar och dagarna blir varmare och längre.
Djuren får ungar, gräset spirar, och fjärilarna börjar titta fram.

Numera ser jag sällan några fjärilar, även när jag tar promenader vid Lillö.

Har ni också lagt märke till att fjärilarna har blivit färre på sistone?

I en ny studie från Entomologischer Verein Krefeld har mer än tre fjärdedelar av insekterna i Tyskland försvunnit på 29 år.

Ännu mer oroväckande är att alla insamlingar skett i skyddade områden.
Hur illa är det då i områden som inte är skyddade?

Så länge vi omvandlar och delar upp landskapet, förloras livsmiljöer för insekter, som utgör två tredjedelar av allt liv på jorden.

Minskade livsutrymme leder till mindre populationer.

Detta påverkar naturen mer än på krypnivå, då pollineringen av växter minskar, och hela näringskedjor faller samman.

I slutändan betyder det att vi människor svälter.

Även det moderna industrialiserade jordbruket belastar naturen med kemikalier, som dödar de organismer som skapar våra bördiga jordar. Avkastningen ökar, men näringshalterna i skörden minskar.

Alltför många storföretag struntar i att skydda naturen, eftersom det skulle minska deras avkastning.
De väljer privatiserad ekonomi framför gemensam ekologi.

I kampen för en sund miljö och ett hållbart klimat kräver Kommunistiska Partiet strikta begränsningar av skadliga utsläpp i jord, luft och vatten, samt ett stopp för storföretagens rovdrift på naturtillgångarna.

Vi kräver en nationell plan för övergång till förnyelsebar energi, ekologisk hållbarhet och en etisk djurhållning samt subventionerad kollektivtrafik med ett uttbyggt, fungerande järnvägsnät.

Det finns alternativ till girighet, kaos och orättvisor.
Vi kan tillsammans skapa ett samhälle som bygger på solidaritet.

Gemensamt ansvar måste ersätta privatiserad kortsiktighet, och de värden som skapas i samhället ska användas till att tillgodose människors behov i livets alla skeenden.

Vill ni se en grön framtid — rösta rött!

Ulf Johanssons tal:
Det var på Kulturkvarteret för ett halvår sedan.
” Du och jag har valt lite olika väg” sa migrationsministern Helen Fritzon, som svar på min fråga om hon var nöjd med hur Sverige utvecklats. Vi har bägge varit medlemmar i SSU Kristianstad.
På den tiden ville både hon och jag demokratisera företagen och ge de anställda makten. Vi ville förstatliga bankerna och ge Wallenberg ett hederligt jobb. Vi var båda socialister, det största frihetsprojekt människan skapat.
Nu sa hon att det går bra för Sverige. Det Sverige som till stora delar fortfarande ägs av 15 familjer.
– Det går som bäst när man samverkar med näringslivet, sa Helen Fritzon.
På Volvo i Olofström vill nu den kinesiske ägaren flytta 800 jobb till Kina och USA. De tyska ägarna till Isolatortillverkningen i Bromölla flyttar tillverkningen till Tyskland, för att tjäna mer pengar. När Findus flyttade till Tyskland kallade Löfven upp ägarna. Och sen flyttade fabriken ändå. Makten ligger hos den som har enormt mycket pengar, de 80 rikaste i världen kan ställa oss utan jobb, tvinga oss att flytta. Tvinga politikerna att skära ner i välfärden, med hot om att flytta sina företag.
Då tvingas Helen Fritzon att delta i beslut om att höja pensionsåldern. För såna som mig med 45 års industrijobb i kroppen. Hon vill tvinga på oss sömnlösa värknätter när krämporna sätter in. Jo, Helene, du hade rätt, vi valde lite olika väg. För mig sitter det i handleder, armbågar, axlar, rygg och knän att pensionsåldern måste sänkas. Det sitter i min plånbok att pensionerna måste höjas till 15 000 ut per månad. Men på Helen Fritzons konto ramlar det in 1 331 555 kr/ år.”Vi har valt lite olika väg”, hmm.
”Det går som bäst när man samverkar med näringslivet”, sa alltså Helen Fritzon. Men hade verkligen pension, semester, föräldrapenning osv. införts med samverkan? Är det inte genom att ta strid mot giriga arbetsgivare som folkhemmet byggdes?
Nu raseras folkhemmet, i samförstånd. På näringslivets krav. Till och med Vänsterpartiets partiledning har accepterat den borgerliga ekonomiska politiken med överskottsmål i budget och 5 åriga budgetar. Som lägger en tvångströja på politikerna. Vi ser en fattigdom och trångboddhet växa i överflödets skugga.
En av finansfurstarnas arvtagare kan bygga en villa på Äspet för många miljoner samtidigt som 2 familjer på Gamlegården delar på en trea.
Istället för samverkan med finansfurstarna behövs en politik som går arbetarnas ärende. Kristianstad är, enligt tidningen Dagens Samhälle, en mer kluven stad än storstäderna. Vad behövs för att bryta detta? Det är min övertygelse att det behövs fler jobb för att fler ska komma in i samhället. Men i ”samverkan med näringslivet” fortsätter giriga arbetsgivare att hellre importera låglönearbetskraft från EU. Långtradarchaufförer bor i sina bilen på rastplatserna, jordgubbsplockare bor i mögliga husvagnar, samtidigt som arbetslösheten här i Kristianstad är 10%. Arbetslösheten är onödig. Vi tycker att alla jobb inom Sverige i första hand ska gå till svenska invånare. Till avtalsenlig lön. För att fler ska komma in i samhället, kunna skaffa lägenhet och sängar till barnen. Så minskar vi klyftorna. Vi kan inte medverka till att skapa skuggsamhällen med andra löner och arbetsvillkor. Och trångboddhet.
Idag är det 3 års kötid för en 3:a på Gamlegården. Helt orimligt. Bostad ska vara en rättighet. Ett samhälle, som styrs av människornas behov, ser till att alla har rätt till en egen bostad, även våra hemlösa Kommunisterna vill att bostadskön byggs bort av kommunen. Med ett kommunalt byggbolag. Utan vinstintresse. Kommunisterna vill att Riksbanken ger lån till självkostnad för kommunernas bostäder, så att hyrorna kan sänkas.
• Därför driver vi en namninsamling för ökat byggande, trygg skola och närpolis på Näsby, Challan och Österäng. Namnlistor finns här framme.
När Kristianstads socialdemokrater, sverigedemokrater, vänsterpartister och borgerliga alla är överens om att ta extra skatt från hyresgäster och elkunder, är vi kommunister tyvärr det enda parti som protesterar. Övriga har tagit på tvångströjan och tar pengar till kommunala utgifter från de som ofta har minst råd. Kristianstadsbyggens hyresgäster. Vi säger stoppa plundringen av ABKs hyresgäster.
När s passerar: Stoppa plundringen av ABK, Stoppa plundringen av ABK, Stoppa plundringen av ABK.
Helen Fritzon var tidigare kommunalråd. I samverkan med alla övriga partier beslöt hon om stora besparingar i omsorgen. Idag väntar 30 dementa på plats på demensboende. Min tanke går till dom och deras anhöriga. Jag kommer ihåg hur förtvivlad min mamma var, när hon var på korttidsboende, där även dementa hade placerats i väntan på plats. Ytterligare 13 äldre väntar idag på plats på äldreboende. Jag minns hur mammas blick brast vid beskedet från omsorgshandläggare att det inte fanns plats för henne på ett boende.
Men omsorgspolitikerna är glada, budgeten har hållits. På våra gamlas bekostnad. På personalens bekostnad. För att spara ytterligare pengar drivs personalen hårdare, utan inflytande över sina jobb. Stressen ökar. Politikernas Kristianstadsmodell orsakar ökad sjukdom bland de som ska vårda våra gamla. Jag pratade igår med en i hemtjänsten i Åhus. Plötsligt kallas personalen till möte med cheferna: ”Vi har beslutat: nya brukare, ny personal, nytt ställe att utgår från.” Ni har 10 dagar på er att planera.”
Vad säger ni? Det finns dom som menar att de ansvariga för missförhållandena i omsorgen, budgetkramarna Fritzon, Tell och Månsson, skulle placeras i skamstock utanför Sommarro? För min del tycker det är bättre att dom fick jobba på golvet i omsorgen för att försöka rätta till vad dom ställt till med. Det är nog ett värre straff. Stoppa Kristianstadsmodellen.
Kommunisterna driver en namninsamling bland omsorgspersonalen för 6 timmarsdag med full lön. Vi gör det som en fackförening borde göra. En fackförening som inte sitter i arbetsgivarens knä. En sådan fackförening är Hamnarbetarförbundet, alla förtroendevalda ska jobba själva och ha samma lön som sina arbetskamrater. Avtal ska godkännas av medlemmarna. En sådan icke-regimtrogen fackförening vill Helen Fritzons ”arbetarregering” förbjuda att använda sin strejkrätt.
Som min gamla SSU kamrat Fritzon sa har hon och jag valt olika väg. När mina barn var små hade vi dagisföräldrar demonstration mot de nedskärningar inom barnomsorgen hon ledde som ordförande i Barn o utbildningsnämnden. Nu skulle färre personal ha hand om fler barn. Likadant över hela Sverige. Fritzon, Göran Persson och de andra socialdemokraterna tog på sig Carl Bildts tvångströja för offentlig sektor och tog beslut som drabbade oss föräldrar och våra barn. Kommunisterna stödjer Förskoleupprorets krav på max 12 barn i småbarnsgrupp och 15-grupp för de större barnen. Precis som det var innan Fritzon offrade barnen på bankernas altare.
Vi kommunister menar att socialdemokraterna och Fritzon kunde valt en annan väg. Istället för att finansiera skattesänkningar för överklassen kunde man gjort som 80% av svenska folket anser: Ta skattepengar där dom finns så att vi får en bra vård, skola och omsorg. Det finns pengar. De fyra största bankerna gör 100 miljarder i vinst. Ulla Svensssons blomsteraffär i Farsta betalar mer i skatt än 8 av våra 20 största börsföretag. Skatt efter förmåga är kommunisternas linje, vi uppmanar riktiga socialdemokrater att delta i skapandet av en ny okorrumperadarbetarrörelse.
Hur gick det till när den svenska blandekonomin ersattes med finansfurstarnas välde? Bakom våra ryggar, när vi grillade och klippte gräs i godan ro. För att ta reda på det har vi bjudit hit ekonomen Bertil Kilner. Lördag 5 maj ordnar vi och ABF en offentlig föreläsning på Fackens hus på Sommarlust på kl 11 – 16. Välkommen med dina funderingar.
I höstens val ställer vi upp i kommunfullmäktigevalet.
Vi vill
Vara ett ombud för alla som drabbas av politikernas tvångsmässiga besparingar att sätta budget före behov.
Se över antalet byxerövslitare på Rådhuset, inte kan väl hyran av en plastjulgran för 34000 anses vara ansvarsfull hantering av skattepengar?
Eller byggande av ett badhus med särskild relaxavdelning med alkoholservering? Bygg istället lite mindre flådigt. Så blir det pengar över till att bygga in utebassängerna i Åhus, Degeberga, Tollarp, Arkelstorp, Gamlegården och Vä. Samt öppna badet på Österäng igen.
I kommunen saknas det vanligt folk, som inte viker ner sig för att kunna göra karriär. Vi vill ge förtroendevalda en genomsnittlig arbetarlön.
Presentera valkandidaterna.
Varje röst på oss i rebellpartiet är en röst mot de andra partiernas vilja att fatta politiska beslut i slutna rum. Utan att fråga oss vanliga. Rösta efter övertygelse, inte på det minst dåliga alternativet, inte efter vad som du tror lönar sig bäst för dig, utan lägg en röst för ett mänskligt Sverige.
Till sist. Jag har gjort många dumheter i mitt liv. Sårat människor som stod mig nära. Trott att jag visste bäst. Men till skillnad från migrationsminister Fritzon har jag aldrig lockats att överge strävan efter ett Sverige, där rättesnöret är: av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Det finns säkert saker som du tycker att kommunisterna har fel i. Jag är inte heller överens om allt i mitt parti. Men jag brukar ställa mig frågan, finns det något annat parti som står för ett samhälle som drivs efter människornas behov? Därför är jag medlem.
Ännu viktigare än valet i höst, är valet om du hjälpa oss i skapandet av en ny, röd okorrumperad arbetarrörelse. För att förverkliga människans största frihetsprojekt. På fredag kl 16 – 18 är vi på Österäng igen med namninsamlingen mot plundrandet av ABK. Du kan ta namnlistor här framme.