Skånetrafiken försämrar säkerheten.

2019-01-17

När Skånetrafiken gjort sin nya upphandling av Pågatågstrafik visade det sig att  Arriva tänker försämra säkerheten för Skånetrafikens resenärer och                                                                                                                                                                                                                    samtidigt sänka lönerna för tågvärdarna.

Så vinner man en upphandling och ökar vinsten till Arrivas ägare. Den högste ansvarige politikern för denna upphandling är socialdemokraten Stefan Svalö, med närmare 70 000 per månad. Socialdemokraten försvarar sitt godkännande av lönesänkningarna med att han frågat förvaltningen, och att denna försäkrade att upphandlingen gått rätt till. Vidare hänvisade han till att det får bli en fråga för förhandlingar mellan Arriva och Seko.

Från SD har ännu inget hörts, så man får väl förmoda att de var nöjda med att försämra säkerheten för de som lade rösten på SD i valet och som reser med Pågatågen. De bryr sig bara om väljarna före valet. Så blir det i en åskådaredemokrati där politikerna kryper bakom tjänstemän, som kryper bakom upphandlingsregler. Vi kommunister vill istället ha en deltagardemokrati, där besluten förs ner till de som begriper. Vi anser att Skånes kollektivtrafik ska köras i egen regi, utan upphandlingar. Då får vi ofta till svar att det blir billigare med privata bolag. Visst, på bekostnad av säkerhet och arbetarlöner. Märkligt är väl också att Arrivas ägare är det tyska statliga järnvägsbolaget. Det rör sig alltså inte ens om ett privat bolag! Varför skicka pengar till Tyskland?  Riv upp avtalet med Arriva. Kollektivtrafik utan vinstintresse.

Claes Truedsson/Kommunistiska Partiet

Kristianstad