Gårdsförsäljning hotar kamp mot droger

REPLIK

2019-08-12

Replik på ledare den 3 augusti om gårdsförsäljning av vin.
Den 3 augusti fanns det en ledarartikel om gårdsförsäljning där skribenten pläderar för att det ska vara tillåtet att försälja vin från den egna odlingen. Det är i och för sig inte så kontroversiellt Problemet är bara att Sverige har ett undantag gentemot EU när det gäller försäljning av alkoholhaltiga drycker.
Om man tillåter gårdsförsäljning är risken stor att man bryter det statliga spritmonopolet . Och det kommer i så fall att göra att man blir tvingad att öppna för försäljning av alkohol i livsmedelsaffärer(enligt EU fördraget). Det skulle bli ett slag emot kampen mot droger i Sverige, då alkohol i så fall blir mer lättillgängligt. Ska vi i Sverige inte tillåta missbruk av andra droger, måste det också finnas en viss kontroll av konsumtionen av spritdrycker.
I ledaren framgår att det egentligen inte är gårdsförsäljningen man är ute efter .Det är istället möjligheten för de stora livsmedelsjättarna Lidl och Ica, att profitera på folks missbruk.
Dessutom kommer att troligtvis bli ett mycket begränsat utbud.
Vi kan ju se hur det blev med apoteksreformen, när man avvecklade läkemedelsmonopolet. Där varje apoteksbolag har ett mycket begränsat sortiment av mediciner.
CLAES TRUEDSSON
KOMMUNISTISKA PARTIET
HENRYK GOLDMAN
KOMMUNISTISKA PARTIET