# HÖJRÖSTEN 28 Augusti

Kristianstadsbladet skriver

2019-08-29

Kultproggbandet Nynningen och Sven Wollter på samma scen. Flankerad av Matilda Magnusson som tolkade Afzelius. Gratiskonserten samlade drygt 150 personer i Tivoliparken vilka fick veta mer om Ådalen -31.
Kristianstad
– Fantastiskt att komma till Kristianstad, säger Sven Wollter och Nynningens sångare Tomas Forsell i munnen på varandra till Kb strax innan de ska upp på scen.
– Vi har varit ute i två veckor på turné, och vi har tre konserter kvar efter detta. Gensvaret blir bättre och bättre för varje kväll, för vi blir bättre och bättre, fortsätter Wollter.
Är det för att ni blir mer tajta?
– Jo. Men vi är bra på olika sätt varje gång. även när vi inte är så bra som vi kommer att vara idag är vi bra på olika sätt... Det här är en levande, flexibel levande show, som har olika höjdpunkter.
Vad blir då kvällens höjdpunkt?
– Att vi får jobba tillsammans. Och att vi har något att säga! Jo. Men vi är bra på olika sätt varje gång. även när vi inte är så bra som vi kommer att vara idag är vi bra på olika sätt... Det här är en levande, flexibel levande show, som har olika höjdpunkter.
Vad blir då kvällens höjdpunkt?
– Att vi får jobba tillsammans. Och att vi har något att säga!
Strax efter gick Forsell upp med Nikke Ström, Bengan Blomgren, Pontus Torstensson och Matilda Magnusson på scenen för att rocka liv i den ganska stillsamma publiken.
– Hej. Det är vi som är Nynningen, sa han och slag an tonen på gitarren.
Proggrock från 70-talet upplever en renässans. Under den här turnén har det samlats nyfikna på varje ställe, från ett par hundra i Norrbotten ner till Malmö och över 400. I Kristianstad är det drygt 150 som gått på gratiskonserten som sponsras av tidningen Proletären. Turnén är på temat ”Höj rösten
Afzelius gamla dänga ”Medan bomberna faller” får nytt liv i Matildas tappning, kompad av Nynningen, medan Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza går runt och förvissar sig om att inbjudna gäster är på plats. En stund senare tar hon upp utvalda Kristianstadsbor på scenen där de får berätta om hur de höjt sina röster för att skapa förändring. Som Malin Nordgren som jobbar på ett demensboende, och kämpar för att de ska bli fler händer i vården. Eller Peter Ekström, huvudskyddsombud på Scan, som varit med om att skapa kampanjen Scandal och stoppa att företaget gick över från att använda fast anställda till inhoppande bemanningsanställda.
Rak, högenergisk proggmusik dundrar åter ut över parken med sina politiska texter. Så småningom kom Tomas Forsell in på Ådalen 1931. Händelsen när svensk militär sköt ner strejkande arbetare.
– Efter att ha sett filmen om detta gjorde jag låten Kapten Mesterton 1972, och nu ska jag spela den för er i Kristianstad!
Strax efter kommer kvällens andra publikmagnet upp på scen, Sven Wollter, som högläser ur dikten från minnesmärket efter Ådalen, och berättar engagerat om hur kapten Mesterton beordrade dödsskjutningarna och sedan friades från straff.
– Så fungerade den svenska klassjustisen då, och frågan är om det är så mycket bättre i dag.
– Det är därför vi måste höja rösten, som de gjorde i Sollefteå. Eller i vår egen vardag. När vi hör rasism. Eller när vi män sitter i bastun och hör skit om kvinnor. HÅLL KÄFTEN, jag vill inte höra sånt, skriker Wollter och drar ner applåder.
Han går raskt vidare till andra av arbetets hjältar som höjt rösten, som Joel Emmanuel Hägglund från Gävle som for till USA, blev fackligt aktiv och avrättad i Utah. Strax efter stämmer Wollter upp i låten som nästan blir till allsång:
– Jag drömde om Joe Hill I natt...