Överlever Socialdemokraterna

Ulf Johansson skriver i Kristianstadsbladet 22 Maj 2019

2019-08-12

Ulf Johansson, Kommunistiska partiet, svarar socialdemokraternas riksdagsledamot Annelie Karlsson 6/5.
Helt klart, högavlönade kan uppröras av de ökade klyftorna i dagens Sverige. Även om det kan göra mindre ont för dom.
Regeringsöverenskommelsen ger arbetsgivarna fler möjligheter att sparka ut folk och skattesänkningar för just höginkomsttagare. Det är vi båda emot. Men Annelie Karlsson försvarar överenskommelsen med att det ger mer pengar till den kommunala omsorgen och skolan. När? För Kristianstads socialdemokratiska kommunalråd säger: ” I kommunen har vi har inga förutsättningar att öka ambitionsnivån med de pengar vi har.” (6/4).
I Hässleholm svarar socialdemokraten Lena Wallentheim (9/5) på frågan om kostnaderna för invandringen: ”Jag är klart orolig och det har jag framfört till vårt parti. När människor försvinner från den statliga etableringen vältras kostnaderna över på kommunerna.
Vi måste säga till regeringen att vi inte klarar uppdraget som de sagt att vi ska utföra.”
Enligt Annelie Karlssons partikamrater verkar det alltså tvärtemot bli mindre pengar från regeringen till kommunala utgifter för omsorg och skola.
Annelie Karlsson försvarar också att man ska sitta kvar och genomföra högerpolitik med att ”Vi håller högerextremismen borta”. Tror verkligen socialdemokratins ledning att ökade klyftor i Sverige, marknadshyror och skattesänkningar för de rika ger mindre missnöje med den styrande eliten?
Är de 38 procent, som röstar på SD i Bromölla högerextremister? När partierna i hemliga överläggningar höjer pensionsåldern, vem ska man då rösta på? Visst måste man kompromissa ibland, men måste man sälja sin själ?
För några år sedan hade jag hopp om en annan socialdemokrati. När Juholt blev partiledare kändes det som att socialdemokratin återigen skulle ta ansvar för sina väljares välfärd, inte för storföretagens vinster. Exempelvis skulle Pensionsöverenskommelsen rivas upp. Men eliten lyckades omplacera Juholt till Island och mitt hopp dog.
En avslutande fråga. Du skriver ”Mitt ledord är rättvisa. Idag sitter jag i riksdagen och kan driva politik utifrån den vardag jag kommer ifrån.” Varför då inte sätta stopp för denna orättvisa regeringspolitik, genom att du begär nyval och att socialdemokraterna går till val på att värna arbetarna i Sverige?
Undrar
ULF JOHANSSON
KOMMUNISTISKA PARTIET KRISTIANSTAD