Staten bör ta ett samlat grepp om integrationen

Claes Truedsson skriver i Kristianstadsbladet 3 Juni 2019

2019-08-12

Ett möte mellan kommunala förvaltningar, politiska partier och föreningar om integrationsfrågor har fått Kommunistiska Partiets Claes Truedsson att fundera på vad som kan göras. Ett samlat grepp från staten efterlyses och ett stopp för importerad arbetskraft.
Där var flera kommunala förvaltningar, ideella föreningar och tre politiska partier representerade (Kommunistiska Partiet, Liberalerna och Socialdemokraterna). Fem talare hade ställt upp och beskrev sin verksamhet i integrationsfrågor. De förvaltningar och organisationer de representerade, gör så gott de kan under rådande förhållanden.
Men det framkom att staten skyfflar över mer och mer kostnader på kommunerna. Bland annat ska den kraftigt bantade Arbetsförmedlingen endast förmedla kontakter mellan de som söker jobb och företag. Inga yrkesutbildningar, det ska kommunerna stå för. Detta tack vare Januariöverenskommelsen.
Varför jag tar upp frågan om arbete, är för att ett arbete är en förutsättning för flyktingar att få en snabb integration in i det svenska samhället. Och dessutom ett bra sätt att lära sig språket.
Vidare är ett jobb till bland annat ungdomar, en bra åtgärd att motverka kriminalitet bland dessa. Ett arbete ger dessutom dessa flyktingar möjlighet att, flytta från överbefolkade getton (Gamlegården och Rosengård), till en betydligt lugnare och bekvämare tillvaro . Eftersom politikerna i riksdagspartierna trasat sönder, både arbetsmarknadspolitiken och mottagningen av flyktingar till Sverige efterlyser jag ett samlat grepp från staten.
Bland annat för att det är ett statligt verk, Migrationsverket som utfärdat uppehållstillstånd för flyktingarna. Det första Migrationsverket ska göra är att mycket kraftigt begränsa arbetstillstånden för importerad arbetskraft, för att ge boende i Sverige förtur.
Då säger kanske vän av ordning: Då bryter man mot EU-konventionen.
Må så vara. Men ska import av 100 000 gästarbetare, med urusla löner, få hindra flyktingarna att integreras i det svenska samhället? Är det för att det skulle hindra kapitalet att göra maximal profit?
CLAES TRUEDSSON
KOMMUNISTISKA PARTIET, KRISTIANSTAD