Gallerian en kapitalistisk kärleksaga

Robert Nilsson Ahlberg skriver i Kristianstadsbladet

2019-09-09

Jag läste en intervju med Fredrik Gertten i Sydsvenskan. Intressant läsning där han berättar om sin aktuella film ”Push”. Filmen handlar om varför boendekostnaderna går upp medan lönerna ligger stilla över hela världen och i storstäderna står hus tomma, skriver Robert Nilsson Ahlberg i Tollarp.

Gertten tar även tar upp ett problem som är högst aktuellt för Kristianstad, alltså tomma lokaler. De handlar om den enkla anledningen att sänker man hyran så sjunker även värdet för fastigheten. De är mer lönsamt att ha en tom lokal än att sänka hyran. Han tar även upp vikten av att hyresvärdarna har lokal förankring eller åtminstone finns i Sverige.
De gjorde mig nyfiken på vem eller vilka som äger gallerian boulevard. Alla vet att de är Norska Steen & Ström, men de alla inte vet är att Steen och Ström i sin tur ägs till 56 procent av ett Franskt bolaget Klepierre och till 44 procent av nederländska pensionsfonden APG.
Klepierre äger 155 gallerior runt om i Europa och APG som sedan 2008 förvaltar Nederländska pensionssystemet ABP. ABP har kritiserats för att ha investerat i både skifferollja och israeliska bosättningar.
Så med detta facit kan man ju förstå varför det är tomt i Gallerian. Tomma lokaler sänker inte värdet på huset och fransmännen och holländarna varken bor i, eller kanske till och med inte vet var Kristianstad ligger.

Kanske dags att ställa sig frågan vem har vi sålt vår stadskärna till?
Robert Nilsson Ahlberg/ Kommunistiskapartiet